handymanVliegt de warmte bij jou ook door de muren en het dak je pand uit? Dan kan ik me voorstellen dat je wilt renoveren en isoleren. Een goed voornemen, natuurlijk, want je wooncomfort neemt toe en je verwacht een lagere energierekening. En daar gaat het fout. Want je krijgt vooraf berekeningen te zien op basis van technische maatregelen. Deze cijfers beloven interessante besparingen. Alleen houden ze geen rekening met jouw gedrag in huis terwijl jouw manier van leven wel je energiegebruik bepaalt. Vertel je aanbieder daarom hoe je leeft en blijf betrokken bij de renovatie. Onderzoeken laten duidelijk zien dat jouw betrokkenheid hard nodig is voor een optimaal resultaat.

gas en labelstappenMisschien heb je ze al eens onder ogen gehad. Berekeningen over hoe dak- en muurisolatie, dubbele en driedubbele beglazing, een zeer zuinige ketel of juist geen ketel maar een warmtewisselaar, je energierekening fors laten dalen. Verstandelijk beredeneerd is dat ook logisch. Alleen menselijk gedrag is dat vaak niet. Want wat doen we namelijk? In een slecht geïsoleerd huis doen we een extra trui aan en zetten de thermostaat laag. Is het eenmaal goed geïsoleerd dan kan de trui uit en maken we het heerlijk behaaglijk. Met andere woorden, we verbruiken meer energie. Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Tilburg University, onderzocht dit zogenaamde rebound effect voor de Nederlandse woningmarkt.

Prestatiegaten

Ik bewaar er een interessant artikel over in mijn bibliotheek waarin de auteur verschillende onderzoeken naar renovatieprojecten naast elkaar legt. Deze onderzoeken bevestigen ook dat er een groot gat gaapt tussen de technische berekeningen en het werkelijke energieverbruik als dezelfde huizen door echte mensen worden bewoond. De berekeningen overschatten zowel het energieverbruik in de oude situatie als de energiebesparing in de nieuwe. Tel uit je winst! Of beter gezegd, waar is die winst dan…? Misschien zijn andere maatregelen dan renovatie dus wel beter? Dit inzicht heeft belangrijke gevolgen voor verschillende aspecten van de renovatie van bestaande gebouwen. Zowel in de praktisch aanpak als ontwikkeling van beleid.

Hoe pak je renovatieprojecten het beste aan? Hoe doen we dat nu en hoe moet het anders? Daar heeft BRIQS de volgende ideeën over:

1. Renovatieprojecten worden financieel veel aantrekkelijker als we die systematisch aanpakken, met industrieel maatwerk per type woning of woningblok. Dan leren we van welke aanpassingen jij het meest profiteert. Meten = Weten! Zo kunnen aanbieders de beste maatregelen steeds opnieuw toepassen. Door de hoge aantallen daalt de prijs en dat is gunstig voor jou. De projectmatige aanpak mag wat BRIQS betreft de prullenbak in. Daar schreven we al eerder over;

2. Bij industrieel maatwerk kun jij met de aanbieder afspraken maken over de prestaties van je gerenoveerde thuis of werkplek. Je betaalt dus niet meer voor de bouwmaterialen en de werkuren maar voor je wooncomfort, want dat is wat je wilt, garanties! Of niet dan?

3. Wat voor type bewoner ben jij? Met je aanbieder bespreken op welke manier je gebruik maakt van jouw woon- of werkplek is gunstig voor beide. De aanbieder kan jouw de beste oplossingen aandragen en jij wordt je bewust van je gedrag. Dat wil je dan ten gunste van je eigen portemonnee, wooncomfort of het milieu best aanpassen, toch? Er zijn fantastische tools op de markt voor het meten en aanpassen van je energieverbruik. Of je nu thuis op de bank zit, op je werk bent of op Hawaii in een hangmat ligt.

4. Maak bij renovatie een onderscheid tussen besparingsmethoden voor de drager en die voor de inbouw. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van het cascohuis (drager) en een nieuwe manier van warmteafdracht in de woning (inbouw) van vloer- of wandverwarming in water of elektra.

5. Alleen projecten die nog niet bewezen effectief zijn, maar dat wel beloven te zijn, komen wat Briqs betreft tijdelijk in de testfase nog in aanmerking voor subsidie. Bekijk de goede voorbeelden en laat je inspireren. Je vind goede voorbeelden op de briqs.org membership site.

6. Stel jezelf de vraag: Wil ik alles in een keer aanpakken of kan ik de aanpassingen in de loop van de tijd uitvoeren? Doe je het stap voor stap, dan is het misschien niet nodig om geld te lenen en kun je toch nog op vakantie. Het terugverdienen in geld, gezondheid en comfort begint al wel meteen.

Neem de volgende stap en deel je ervaringen

Wil je een volgende stap maken? Kom naar de GRATIS* Masterclass. Gaan we aan het werk met praktische tools om de acties uit mijn ebook direct te implementeren in jouw organisatorische, fiscale of financiële projecten en organisatie.

Praat mee

Weet jij hoe je op die nieuwe manier gaat bouwen en wat je daarvoor nodig hebt? Hoe kunnen we er voor zorgen dan de (volgende) renovatie wel financieel goed voor je uitpakt? Deel het in de reacties hieronder.

Op jouw gezondheid en welzijn,

Remko Zuidema