DHC cycle

Kun jij je voorstellen dat je een nieuwe auto voor jezelf door een ander laat uitkiezen? Daar begin je natuurlijk niet aan. Dat wil je zelf doen. Om de simpele reden dat niemand beter weet wat, hoe en waarin je wilt rijden dan jij zelf. En je wilt graag direct je vragen stellen zodat je ter plekke kunt reageren op antwoorden en mogelijkheden van de producent. Ben je toe aan een nieuwe woning of bedrijfspand dan heb je natuurlijk meer hulp nodig. Een architect kan dan een hele goede partner zijn, tenminste als hij zijn traditionele houding van ‘Ik weet wat goed voor jou is en ik creëer iets prachtigs!’ kan loslaten. Welke rol is nu voor jou het beste?

Dienstbaar aan jou?

Vanuit het vastgoed en gemeenten zijn regelmatig hele klaagzangen te horen over architecten. Ze zijn arrogant en hebben last van grootheidswaanzin. Vanuit hun artistieke ivoren toren eisen ze het onmogelijke om hun bouwvisie gerealiseerd te krijgen. De kosten rijzen de pan uit, projecten mislukken of hebben een jarenlange nasleep, omdat het gebouw en de ontworpen omgeving niet functioneren zoals de gebruikers zouden willen, terwijl deze fallus voor de kunstenaar wordt gecreëerd.

Aan zo’n architect heb jij natuurlijk niets. Wat BRIQS betreft is de architect dienstbaar aan jou als bewoner, jou als belegger en jouw directe leefwereld. Niet aan zijn ego. Een architect is een vertaler, een probleemoplosser en een verbinder. Toch?

  • Een vertaler van jouw wensen en behoeften naar een goed functionerend gebouw in een prettige woon/werkomgeving.
  • Een vertaler van de behoeften van de belegger naar een duurzaam gebouw dat een investering voor de langst mogelijke termijn rendabel maakt.
  • Een oplosser voor maatschappelijke problemen zoals verpaupering en energieverspilling.
  • Een verbinder van deze drie elementen in de gevel.
  • Een verbinder van de vakmensen die samen een gebouw en het omliggende gebied maken.

De gevel als kern

In de gevel van een gebouw komen de uiteenlopende behoeften van de maatschappij, de belegger en jou samen en dat maakt het best complex. Voor de maatschappij is het belangrijk hoe het gebouw eruit ziet en bijdraagt aan een prettige omgeving. Een belegger wil dat de gevel lang meegaat en een waardevolle uitstraling heeft. Behalve de uitstraling van buiten bepaalt de gevel ook welk uitzicht het biedt en hoe dat aanvoelt. Dat is voor jou als gebruiker van groot belang. Dus waar zitten de ramen en deuren? Hoe is de lichtinval en voel jij je veilig? Zorgt de gevel voor verbinding met de buitenwereld of sluit deze juist af? Allemaal zaken waar een architect in het ontwerp van de gevel rekening mee moet houden. Maar nog mooier is het als veranderingen daarin in de loop van de tijd meegenomen zijn; wat er achter die gevel gebeurt, verandert immers ook. En dat gaat tegenwoordig in hoog tempo!

Verder is het goed om je te realiseren dat de architect zelf een heel ander belang heeft bij de gevel. De manier om aan nieuwe opdrachten te komen is werk publiceren in de architectenbladen. In die bladen zie je vooral veel gevels, daar ligt hun focus. Die focus heeft weinig te maken met jouw belang in een flexibele indeling, aanpasbaarheid en toepassing van de beste bouwtechnieken.

Jonge generatie

Een deel van de professie leeft nog met de illusie van een maakbare wereld waarin de architect ‘weet’ wat goed is voor de mensen en dat specifiek voor jou ontwerpt en bouwt. Wees daar alert op als je een architect selecteert voor het gebouw. Zorg dat het om jou gaat. De jonge generatie snapt dat al veel beter, zoals bouwkunde studenten uit Delft in dit artikel laten zien. Zij hebben geen last van oude ideeën en creëren een nieuw perspectief voor zichzelf als architect en daarmee ook voor jou als klant.

Neem de volgende stap en deel je ervaringen

Wil je een volgende stap maken? Kom naar de GRATIS* Masterclass. Gaan we aan het werk met praktische tools om de acties uit mijn ebook direct te implementeren in jouw organisatorische, fiscale of financiële projecten en organisatie.

Praat mee

Weet jij hoe je op die nieuwe manier gaat bouwen en wat je daarvoor nodig hebt? Wat is de architect als vertaler, probleemoplosser en verbinder? Of ken je hem/haar alleen als STARchitect die graag in het spotlicht staat? Deel het in de reacties hieronder.

Op jouw gezondheid en welzijn,

Remko Zuidema